Als ouder van een kind met extra zorg sta je voor een flinke uitdaging. Niet alleen ben je ouder en moet je daarin je weg vinden. Ook wordt er opeens van alles van je gevraagd wat je totaal niet aan zag komen. Bijvoorbeeld doktersafspraken, vreemde zorgverleners thuis over de vloer, oefeningen die je met je kind moet doen omdat het niet vanzelf gaat, pgb regelen, taxivervoer naar school toe... Het is niet altijd makkelijk om daarnaast nog echt aan jezelf en je eigen behoeften toe te komen.
Je leest hier als ouder, zorgprofessional of naaste, alles over overbelasting, burn-out en burn-on (de functionerende burn-out). Over hoe het ontstaat en over wat jij als ouder en anderen zoals zorgprofessionals en naasten kunnen doen om een burn-on te voorkomen of verlichten als je er al middenin zit.
De tool is expliciet ook voor zorgprofessionals en naasten om de ouder heen. Ook zij kunnen hier meer kennis vinden en houvast om ouders (nog) beter bij te staan.
Overbelasting, een burn-on en een burn-out ontstaan niet van het ene op het andere moment. Bijna altijd is er een ruime periode van tevoren waarin verschillende factoren opstapelen voor een ouder, een periode die misschien ook zelfs wel de burn-on ís. Je weet alle ballen in de lucht te houden maar van binnen ben je op als ouder.
Er zijn signalen die op een burn-on kunnen wijzen, signalen die opgevangen kunnen worden voordat een burn-on een burn-out wordt. Tegelijkertijd zijn er veel factoren die een burn-on in stand houden of een burn-out veroorzaken, of juist voorkomen. Veel knoppen dus waar je als ouder, zorgprofessional of naaste aan kunt draaien!